--> Doorgaan naar inhoud
Van welke materialen worden vloerkleden gemaakt en wat zijn de verschillen?

Van welke materialen worden vloerkleden gemaakt en wat zijn de verschillen?

Voor het vervaardigen van vloerkleden worden verschillende soorten materiaal gebruikt. Het soort materiaal heeft gevolgen voor het uiterlijk en de eigenschappen van een vloerkleed. Op deze pagina gaan we dieper in op de meest gebruikte materialen voor vloerkleden.

Wol

Wol is het materiaal dat al sinds het bestaan van het vloerkleed wordt gebruikt voor de productie ervan. Wollen vloerkleden hebben de unieke eigenschap dat ze een temperatuur regulerende werking hebben. Dit zorgt ervoor dat een wollen vloerkleed altijd een aangename temperatuur onder de voeten geeft. Naast een prettige temperatuur geeft een wollen vloerkleed je interieur een warme uitstraling. Afhankelijk van het soort wol dat gebruikt wordt heeft het materiaal ook nog eens de eigenschap dat het heerlijk zacht aanvoelt. Een vloerkleed van wol zou in het begin een beetje kunnen pluizen, maar naarmate het kleed langer licht en wat “ingelopen” is, verdwijnt dit snel.

Katoen

Katoen kennen we allemaal als een 100% natuurproduct dat afkomstig is van de katoenplant. De katoenplant groeit in bepaalde delen van de wereld. De katoen wordt, tegenwoordig machinaal, geplukt. Van het materiaal worden garen en draden gesponnen. Deze garen worden voor allerlei doeleinden gebruikt. De meest gebruikte toepassing is nog altijd kleding, maar ook vloerkleden worden vaak van katoen gemaakt. Het gebruik van katoen in vloerkleden heeft als voordeel dat het materiaal gemakkelijk in alle denkbare kleuren te verven is. Ook maakt katoen het mogelijk om hele diverse dessins te maken. Katoenen vloerkleden zijn daarom zeer gevarieerd. Het materiaal is licht maar desondanks toch erg sterk.

Viscose

Viscose is een kunstmatig materiaal. Aan de basis van het materiaal ligt is cellulose, wat afkomstig is van hout. Dit houtcellulose wordt in een chemisch proces bewerkt tot viscose. Omdat viscose van zichzelf best gevoelig is voor kreuken wordt het materiaal in vloerkleden vaak aangevuld met natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Een eigenschap van viscose is dat het een mooie glans aan een vloerkleed geeft. Deze glans zorgt er ook voor dat een viscose vloerkleed een dynamische uitstraling geeft. Zo zorgt de lichtinval ervoor dat een viscose vloerkleed er telkens niet iets anders uit kan zien. Zeker in combinatie met een mooi dessin voegt een viscose vloerkleed echt iets unieks toe aan je interieur.

Polyester

Polyester is een synthetisch materiaal. Voor het gebruik in vloerkleden wordt polyester gesmolten en gevormd tot filamenten. Filamentgaren kunnen worden gebruikt om onder andere vloerkleden te weven. De look and feel van polyester vloerkleden is te vergelijken met wol. Dat betekent dat deze vloerkleden een warme uitstraling aan je interieur kunnen geven. Het materiaal is daarnaast zeer stevig en kleur- en vormvast. Een voordeel van polyester vloerkleden is dat ze goedkoper zijn dan kleden van natuurlijke materialen. Deze kleden zijn daarnaast goed schoon te houden omdat vlekken gemakkelijk te verwijderen zijn.  

Polypropyleen

Net als polyester is polypropyleen een synthetisch materiaal. Het is vandaag de dag één van de meest gebruikte materialen en dat is niet zonder reden. Het materiaal heeft een aantal aantrekkelijke eigenschappen. Zo is een polypropyleen vloerkleed kleur- en slijtvast en is het niet gevoelig voor vocht. De slijtvaste eigenschap maakt polypropyleen vloerkleden zeer geschikt voor ruimten waarin veel gelopen wordt, zoals een gang of een keuken.  Het materiaal is zeer gemakkelijk te reinigen en in gebruik erg hygiënisch. De bacterie werende eigenschappen van polypropyleen maken het materiaal heel geschikt als je gevoelig bent voor allergieën of huismijt.

In dit artikel zijn de meest gangbare materialen voor het vervaardigen van een vloerkleed genoemd. Naast de genoemde materialen kunnen vloerkleden onder andere gemaakt worden van andere materialen zoals jute, acryl, leer, chenille en tencel. Deze materialen komen alleen minder vaak voor. 

Vorig artikel Welke productiemethoden zijn er voor een vloerkleed en wat zijn de verschillen?