Doorgaan naar inhoud
5% korting met de code: korting5
5% korting met de code: korting5
Hoe kies je precies de juiste afmetingen voor je vloerkleed?

Hoe kies je precies de juiste afmetingen voor je vloerkleed?

Eén van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij de aanschaf van een vloerkleed is de juiste afmeting. Een kleed dat te klein is kan weg vallen in je interieur en zorgen voor praktische problemen. Een te groot vloerkleed kan daarentegen te dominant zijn in je interieur. We zien vaak dat vloerkleden te klein worden aangeschaft. Dit heeft vaak te maken met de prijs. Kleinere vloerkleden zijn goedkoper in aanschaf. Als blijkt dat je kleed bij nader inzien toch te klein is, is dit zonde. Een vloerkleed moet een verrijking van je interieur zijn. Kies je de juiste afmeting dan is de kans groot dat je tot in lengte van dagen plezier van je kleed hebt.

In dit artikel hopen we je goed op weg te helpen als het gaat om het kiezen van de juiste afmeting. Dit doen we aan de hand van drie veel voorkomende plekken om een vloerkleed in je huis neer te leggen: voor de bank, onder je eettafel en in de slaapkamer.  

Algemene tips: meten is weten

Het is altijd verstandig om van tevoren zelf op te meten hoe groot je het vloerkleed wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld door oude kranten op vloer uit te spreiden bepalen hoe groot je een vloerkleed wilt hebben. Een andere manier om dit te doen is met behulp van schilderstape. Zo kun je spelen met de gewenste afmeting.

Let bij het kiezen van de afmeting ook altijd op de omvang van de ruimte zelf. Over het algemeen geldt, hoe groter de ruimte des te groter het vloerkleed.

Als je twijfelt tussen twee verschillende maten doe je er verstandig aan om voor de grotere variant te kiezen. Het valt veel sneller op als een vloerkleed te klein is voor een ruimte. Door iets groter te gaan voorkom je deze teleurstelling

Een groot vloerkleed heeft ook de eigenschap dat het de ruimte, mits goed neergelegd, groter kan laten lijken. In een grotere kamer kunnen vloerkleden zorgen voor een duidelijke herkenbaarheid van de verschillende onderdelen van een kamer.

De juiste grootte van je vloerkleed hang dus samen met de afmeting van de ruimte. Hieronder staat een kort overzicht van welke afmeting je ongeveer moet hebben bij een bepaalde afmeting van je kamer:

 

Een vloerkleed voor je bank

Een veelgebruikte plek in huis voor een vloerkleed is de woonkamer, en meer in het bijzonder op de plek van de zithoek. Voor deze plek heb je een aantal opties als het gaat om de grootte van je kleed.

Alle poten op het kleed

Met deze variant heb je het grootste kleed nodig. Het zorgt ervoor dat je de meubels op het kleed één geheel worden waardoor er een duidelijk herkenbaar zitgedeelte ontstaat. Het brengt alle meubels op het kleed samen:

 vloerkleed onder de bank

De voorste poten op het kleed

Bij deze opstelling staan alleen de voorste poten van het meubilair op het kleed. Deze optie is heel geschikt wanneer de meubels aan één kant tegen de muur staan. Het voordeel van deze opstelling zit hem deels in de aanschaf van je vloerkleed. Het heeft namelijk geen nut om een vloerkleed neer te leggen op een plek die niemand ziet.

 

Alleen een salontafel op het kleed

Voor deze variant volstaat een kleiner vloerkleed. Deze optie is geschikt als je een beperkter budget hebt. Het werkt ook heel goed als je zithoek relatief klein en smal is. Laat de precieze afmeting afhangen van de afmeting van je woonkamer en niet alleen van de salontafel. Doe je dit goed dat brengt deze opstelling samenhang in je zithoek.

 

Vloerkleed onder je eettafel

Een vloerkleed onder je eettafel heeft een positieve uitwerking op de uitstraling van je eetkamer/hoek. Allereerst is het goed om rekening te houden met de vorm van je eettafel. Heb je een ronde eettafel? Dan is het zinvol om een rond vloerkleed te nemen. Bij een rechthoekige eettafel is dit af te raden.

Alle poten op het vloerkleed

Het advies is om alle poten op het vloerkleed te plaatsen. Dus zowel de poten van de tafels als die van de eetkamerstoelen. Het is heel onpraktisch voor je gasten als alleen de voorste poten van een eetkamerstoel op het vloerkleed staan. Bovendien loop je dan het risico dat je vloekleed sneller slijt omdat mensen er achter blijven haken.  Een algemene regel voor de grootte van het kleed is dat het minimaal 60 centimeter en maximaal 90 centimeter aan iedere zijde van de eettafel over moet hebben. Dan kunnen je gast comfortabel aan de tafel zitten zonder last te hebben van de randen van het vloerkleed:

Een vloerkleed in je slaapkamer

Het bed vormt meestal het middelpunt van de slaapkamer. Het is dan ook goed om je bed als basis te nemen voor het neerleggen van je vloerkleed. Een niet onbelangrijk voordeel van een vloerkleed onder je bed is natuurlijk dat je je voeten bij het opstaan direct op een warme en comfortabele ondergrond terecht komen.

Alle poten op het vloerkleed

Wat ons betreft de mooiste optie. Behalve het bed zelf staan ook de nachtkastjes op het vloerkleed. Eventueel andere meubilair zoals kasten staan niet op het vloerkleed. We adviseren om aan beide kanten van het bed het kleed ongeveer 50 tot 60 centimeter uit te laten steken. Zo zal het kleed niet in de weg liggen van looproutes in je slaapkamer.

2/3 van het bed op het kleed

Met deze optie heb je een kleiner kleed nodig. De nachtkastjes zullen niet op het kleed staan. De kleinere maat van het kleed zorgt voor een lage prijs, terwijl je nog steeds sfeer en uitstraling aan je slaapkamer mee geeft:

 

Twijfel je na het lezen van dit blog nog steeds over de juiste afmeting voor je vloerkleed? Aarzel dan niet op contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder met persoonlijk advies!

Vorig artikel Hoe onderhoud je een vloerkleed zodat deze langer mee gaat?
Volgend artikel Welke productiemethoden zijn er voor een vloerkleed en wat zijn de verschillen?